Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 15.12.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Gabriela Antoniu, Daniela Dimancea
Titlul articolului: CONSULTĂRI LA COTROCENI / Guvernul, în pat cu UDMR
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/consultari-la-cotroceni-guvernul-in-pat-cu-udmr-140428.html


La consultările de la Cotroceni, şeful statului a fost ieri de acord ca UDMR să intre în viitorul Guvern. A fost mo­men­­tul în care Marko Bela a cârmit-o rapid spre PD-L, deşi imediat după alegeri, PNL şi premierul Tăriceanu erau singurii cărora UDMR le "jurase" credinţă. Dar Uniunea lui Mar­ko nu putea să-şi strice palmaresul. Să fii încă patru ani la guvernare, după alţi 12, nu-i de colo, aşa că ce mai contează încă o trădare?! În­trebarea e însă dacă e de bine ca UDMR să intre şi în noul Gu­vern. Căci, vorba filmului, ar fi ca-n pat cu duşmanul. Şi asta pentru că înainte de 1 decembrie, când UDMR era încă la gu­vernare, iar românii aşteptau Ziua Na­ţională, Marko Be­la de­cla­ra la Târgu-Mureş: "După alegeri e săr­bătoarea naţio­na­lă a Ro­mâniei, dar evenimentul nu ne bu­cu­ră, ne doare, pen­tru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Ni­meni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o res­pectăm". O palmă în loc de "La Mulţi Ani!". Şi-atunci, merită?

La consultările de la Cotroceni, Marko Bela a declarat că şeful statului a fost de acord ca UDMR să intre în viitorul guvern. A fost momentul în care UDMR a cârmit-o imediat spre PD-L, lăsându-i baltă pe liberali. Întrebarea e însă dacă e de bine ca UDMR să intre la guvernare după ce Marko Bela a declarat că Ziua Naţională a României a însemnat pentru maghiari “70 de ani de agonie”.

De la consultările de ieri de la Cotroceni am aflat o singură informaţie precisă. Aceea că Traian Băsescu vrea ca UDMR să facă parte din viitorul Guvern. Acest lucru a fost comunicat de însuşi liderul Uniunii, Marko Bela, care a declarat, la finalul discuţiilor cu şeful statului, că opţiunea UDMR este o colaborare cu PD-L. “Am opta pentru un Guvern PD-L-PNL-UDMR, dar în acelaşi timp putem concepe şi alte formule. Domnul preşedinte a fost de acord cu noi că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul Guvern”, a spus Marko Bela, precizând, pentru a nu mai exista nici o îndoială, că preşedintele a susţinut cooptarea Uniunii în viitorul Executiv “în mod clar şi fără echivoc”. În plus, liderul UDMR a insistat pe ideea unei înţelegeri cu democrat-liberali, explicând că Uniunea îşi doreşte ca în aceste zile să colaboreze “cât mai strâns cu PD-L, să vedem şi opinia lor”, dar că ar fi preferat ca şi liberalii să fie prezenţi într-o formulă de guvernământ. UDMR a convenit să colaboreze cu PNL, a adăugat Marko, dar “noi avem această decizie, să mergem cu PD-L”. Mai târziu, preşdintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, s-a lansat şi într-un pronostic în favoarea pedeliştilor, explicând că PD-L are cele mai multe mandate în Parlament, deci, din punct de vedere politic şi constituţional, are prima opţiune de a da premierul. El a mai arătat că Uniunea ar dori constituirea unei coaliţii din care să facă parte PD-L, PNL şi UDMR, dar a arătat că “nu putem să luăm o decizie în locul lor (n.r. – al liberalilor)”. Un semnal în favoarea majorităţii parlamentare “solide”, dorite de Băsescu, a venit ieri şi din partea susţinătorului tradiţional al puterii, grupul minorităţilor care va avea 18 deputaţi, sosit primul la consultările cu şefului statului. “Susţinerea noastră va fi strict la nivel parlamentar, nu vom dori să participăm în Executiv cu prezenţă la nivelul Guvernului”, a spus după discuţii Varujan Pambuccian. Ulterior, el a anunţat că PD-L i-a transmis deja “prin diverşi reprezentanţi” semnale că ar dori sprijinul acestui grup în Parlament, dar a precizat că astfel de discuţii vor avea loc într-un cadru oficial, minorităţile urmărind “crearea unei majorităţi solide în Camera Deputaţilor, care să aibă suficienţi membri care să sprijine guvernul”.

O palmă pentru români
Marko Bela declara la începutul acestei săptămâni că UDMR este dispusă să înceapă cât mai repede colaborarea cu liberalii, cu care se situează de aceeaşi parte a baricadei. Numai că a fost suficient un semn de la Cotroceni, ca UDMR să treacă imediat de partea cealaltă. Iar miza e destul de importantă: continuarea celor 12 ani în care UDMR a fost partener la guvernare. O poziţie din care nu s-a sfiit să predice autonomia teritorială. Mai mult, înainte de 1 Decembrie, în loc de La mulţi ani, Marko Bela dădea o palmă românilor, declarând la 26 noiembrie, la Târgu-Mureş, într-o adunare electorală: “Pata roşie (de pe hartă – n.r.) putea fi şi mai mare dacă nu exista Trianonul în 1920. Trebuie să întoarcem roata istoriei. Să fim uniţi în orice clipă pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri. Ne doare Trianonul şi ne doare 1918. După alegeri e Sărbătoarea Naţională a României, dar evenimentul nu ne bucură, ne doare, pentru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Nimeni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o respectăm”, declara Marko Bela. El a arătat că, totuşi, la 1 decembrie maghiarii ar putea sărbători victoria în alegeri a UDMR. O precizare însă: aceste alegeri au avut loc în România a cărei sărbătoare naţională Marko Bela şi UDMR au ignorat-o! Tot atunci, liderul UDMR prezenta o hartă a componenţei etnice a Transilvaniei, conform recensământului din 2002, în care teritoriile locuite preponderent de maghiari erau însemnate cu roşu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.